keskiviikko 25. syyskuuta 2013

25.Luku


Satu Alistujamiehestä ja Vaatijanaisesta.


Olipa kerran mies ja nainen. Eräänä syksynä he rakastuivat ja antoivat talven tuoda varmuuden sille, että asettuisivat keväällä yhteiseen pesään. He remontoivat pesästä näköisensä. Asettuivat pesään asumaan ja alkoivat tunnistaa toisistaan piirteitä.  Mies huomasi, että nainen on melko kovapäinen, että tuon muurin läpäisemiseksi tarvitaan järeitä aseita. Miehellä ei niitä ollut. Nainen huomasi, että mies on melko sopeutuvainen ja joustava, että tuon miehen kanssa on helppo sopia asioista. Naisella oli niitä paljon. Niin he aloittivat yhteisen taipaleensa. Nainen ehdotti menoja, tekemisiä ja varhojen värejä. Miehelle kävi kaikki. Nainen teki astioille, jääkaapin ruuille ja pöydillä oleville tavaroille järjestyksen. Mies noudatti niitä mukisematta. Jos nainen halusi rankan työpaivän jälkeen omaa tilaa ja yksityisyyttä, niin mies antoi sitä hänelle, vaikka mies olisi halunnut yhdessäoloa ja läheisyyttä, mutta ei sanonut sitä naiselle koskaan. Joka ilta mies haisteli sen illan tunnetilaa ja mukautui siihen. Mies sulautui osaksi naisen tunnetta ja käyttäytyi sen mukaan. Mies oli hyvä mukautumaan. Hän oli läpi elämänsä saanut kehuja siitä, että sulautuu hyvin seuraan kuin seuraan. Mies piti sitä pelkästään hyvänä piirteenä. Nainen oli usein töiden jälkeen väsynyt. Silti hän piti iltaisinkin kalenteriaan lähellä. Sopi tapaamisia ja aika ajoin ahdistui, kun oli tulossa taas niin paljon kaikkea. Hän sai kehuja siitä, että ehti niin moneen mukaan. Nainen piti sitä pelkästään hyvänä piirteenä. Tapahtui niin kuin aina tapahtuu. Mies ja nainen alkoivat nähdä omat piirteensä korostuneesti käyttäen toinen toistaan peilinä. Miestä alkoi ärsytämään naisen vaativuus itseään ja muita kohtaan. Ei hän sitä ärtymystään vielä ilmaissut. Naista alkoi ärsyttämään miehen jatkuva alistuminen naisen tahdon edessä. Nainen asian myös ilmaisi. Mies ja nainen puskivat esiin toistensa tunnelukot.

Eräänä päivänä mies havahtui. Hän alkoi kysellä itseltään kysymyksiä. Miksi minä lähden aina mukaan, vaikka en haluaisi. Miksi en kyseenalaista jääkaapin tavaroiden järjestystä. Miksi en uskalla sanoa mielipidettäni, jos nainen vaatii mielestäni liikaa. Miksi en sano suoraan, että nainen menee liikaa jos minusta tuntuu siltä. Miksi pidän automaattisesti joitakin tuntemuksiani vääränä. Miksi en oikesti suutu, kun nainen sanoo minulle lapsestani, että oksennan ruuatkin hänen suuhunsa. Miksi hyväksyn ajatuksen, että hän tietää enemmän lapsenkasvatuksesta kuin minä, vaikka minulla on lapsi ja hänellä ei. Miksi en sano, vaikka minulla on sanomista. Miksi en välillä huuda ja tee itsestäni enemmän näkyvää. Miksi teen sen puhumattomuudella ja muilla passiivisagressivisilla tavoilla. Miksi niin helposti alistun toisen tahtoon. Mies haki vastauksia ja löysi ne.

Eräänä päivänä nainen havahtui. Hän alkoi kysellä itseltään kysymyksiä. Miksi olen numeroinut kaikki cd:ni ostojärjestyksen mukaan. Miksi minulla on niin usein pää kipeä. Miksi en osaa olla muiden vietämänä. Miksi minun on niin vaikea tanssia häätanssi niin, että mies vie. Miksi minun on vaikea istua autossa vieressä jos mies ajaa. Miksi minun on niin vaikea istua sohvalla jos miehellä on kaukosäädin. Miksi olen niin levoton kun istun paikoilleni. Miksi usein sanon, vaikka minulla ei olisi sanomista.  Miksi en vaan voisi välillä heittää lekkeriksi ja sujauttaa astiat kaappiin ihan miten sattuu. Miksi en voisi antautua virran vietäväksi. Miksi en voisi olla käyttämättä kalenteriani viikkoon. Miksi vaadin itseltäni niin paljon. Nainen haki vastauksia ja löysi ne.

Mies tietää syyt. Mies alistuu, koska pelkää riitoja ja välttelee ristiriitatilanteita. Mies pelkää riitojen johtavan hylkäämiseen. Mies pelkää, että jos ei ole riittävän joustava ja kiltti, niin maailma rankaisee jättämisellä ja hylkäämisellä. Miehellä on tunnelukko. Alistumisen tunnelukko. Syntynyt varhaisessa vaiheessa. Miehen tapa hallita maailmaansa on alistuminen. Parisuhteessa se johtaa ennen pitkää vihan patoutumiseen, yliherkkyyteen, välinpitämättömyyteen ja lopulta eroon.
Mies tietää mitä tehdä. Miehen pitää olla vähemmän kiltti ja miellyttää vähemmän toisia. Miehen pitää sanoa heti jos on jotain sanottavaa. Miehen pitää vaientaa autossa vieressään istuva nainen sanomalla, että nyt mies ajaa ja nainen on kyydissä. Piste. Miehen pitää ottaa valtaa takaisin itselleen, että on tasoissa.

Nainen tietää syyt. Nainen vaatii, koska riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunne iskee heti, jos rima on liian alhaalla. Nainen ei voi olla vähään tyytyväinen. Nainen pelkää, että olemalla armollisempi itsellensä ja läheisilleen kontrolli kaiken järjestelmällisyydestä katoaa. Nainen pelkää paikalleen asettumisen merkitsevän kaiken loppumista. Naisella on tunnelukko. Vaativuuden tunnelukko. Syntynyt varhaisessa vaiheessa. Naisen tapa hallita maailmaa on vaatiminen. Parisuhteessa se johtaa ennen pitkää riittämättömyyden tunteeseen itseään ja miestä kohtaan. Tämä johtaa kriittisyyteen, pettymyksiin ja lopulta eroon.
Nainen tietää mitä tehdä. Naisen pitää olla armollisempi itseään ja läheisiään kohtaan. Naisen pitää laskea vaativuuden rimaansa ja tehdä asioita välillä vasemmalla kädellä. Naisen pitää antaa miehellensä joka toinen ilta kaukosäädin ja laskeutua vallan harjakkeelta ihan omalla päätöksellään, vapaaehtoisesti ja sallia elämässä asioiden olla niin kuin ne ovat.

Mies ja nainen jatkoivat yhteiseloaan, nyt tietoisina tavoistaan käyttäytyä. He antoivat itselleen ja toisilleen luvan olla omia itsejään, mutta samalla pyrkivät avaamaan itsestään tunnelukkoa. Tuli vuodenaikoja, vuodenvaihteita, vuosia ja vuosikymmeniä ja mies ja nainen jatkoivat yhteiseloaan, availlen lukkojaan, mutta hyväksyen keskeneräisyytensä ja epätäydellisyytensä, yhdessä ja erikseen elämästään nauttien kunnes kuolema heidät erotti.

Sen pituinen se.


Lopuksi.

Miten alistujamies toimii arjessa top-5.

1. Mies katsoo naisen kanssa sisustusarkkitehti Marko Paanasta, vaikka toisella kanavalla on menossa jalkapallon mestareidenliigan tärkeä peli, jota mies haluisi katsoa.
2. Mies miettii naisen määrittelemää astiakaapin järjestystä ahdistuneesti, vaikka se on naisen ihan oma ongelma pitää järjestyksensä.
3. Mies nielee naisen hyvinkin loukkaavalta tuntuvan lausahduksen.
4. Mies etsii naisen hukkaamaa avainta, koska nainen on varma, että mies on hukannut sen ja on vaatinut miestään etsimään sen.
5. Mies lähtee naisen mukaan paikkaan mihin ei juuri silloin jaksaisi lähteä.
6. Mies harkitsee ryhtyvänsä Ilveksen kannattajaksi, koska nainen symppaa Ilvestä, mutta viimeinkin huomaa, että alistuvuuden raja on ylitetty pahasti ja jatkaa Jypin kannattajana ja tervehtyy.


Kirjoituksessa käytetty lähteenä oululaisen terapeutin Kimmo Takasen loistokasta Tunnelukkosi-kirjaa ( WSOY 2012), jota voi aidoti suositella.


mies ja nainen-herra ylppö

true faith-new order


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti