perjantai 13. syyskuuta 2013

23.LukuIhgut naiset, ihgut miehet.


Me kaikki olemme tehneet listoja. Ehkä tuottoisin listausaika on sattunut teinivuosiin ja siitä vähän ylöspäin.  Haluan taas kokeilla. Tämä ajatus lähti Jari Sarasvuosta. Näin telkkarissa mainoksen, jossa hän mainosti omaa tulevaa ohjelmaansa. Mietin, että kuinka ihanaa, Jari taas telkkarissa. Jari on ihgu. Ajaessani seuraavana päivänä autoa, mieleni täyttivät monet muutkin ihgut ihmiset, joten sisäinen teiniyteni pääsi pintaan ja halusin listata heidät. Tässä tulee kypsymättömän 37-vuotiaan teinin ihgulista. He eivät ole ihgujärjestyksessä, paitsi molempien listojen ykköset. He ovat niin ihguja, että siis en kestä. Listalla ei ole läheisiäni. Vaimoni ja tyttäreni tietävät, että he ovat ihguista ihguimmat, oikein puspusihguja, joita kukaan muu ihgu ei ikinä korvaa.Tähän listaan tulee suhtautua vakavammin kuin itse elämään.


Ihgut naiset.

1. Scarlett Johansson. ( syntynyt 1984)

Voiko enää ihgumpaa olla! Esitti Sofia Coppolan elokuvassa Lost in Translation Charlottea ja olin myyty. Syvä ihastuminen. Scarlett on turvaleluni. Aina kun paha maailma vaanii nurkkani takana, ajattelen Scarlettia ja paha katoaa. Toimii kuin valkosipuli vampyyreille. Meni naimisiin vuonna 2008 näyttelijä Ryan Reynoldsin kanssa, josta erosi vuonna 2010. Voi Ryan parkaa. Seurustellut tuon jälkeen joidenkin typerysten kanssa, mutta etsii vielä sitä oikeaa, mutta kukaan ei voi olla Scarletille oikea.

2. Beth Gibbons  ( syntynyt 1965)

Bristolilaisen Portisheadin laulusolisti. Haavoitetun linnun ääni. Kun häntä kuuntelee, tekee mieli hakea hänet syliin tai vastaavasti heittäytyä hänen eteensä lohdutettavaksi. Tunteellinen, herkkä, voimakas, älykäs, rikkinäinen, lohdullinen ja kaunis. On vain ääniä, jotka saavat maailman muut äänet katoamaan. Beth Gibbonsilla on sellainen ääni. Ehdottoman ihgu.

3. Sanna Stellan ( syntynyt 1976)

Suomalainen näyttelijä. Olen viimeksi törmännyt häneen Ylen Strada ohjelmassa ja ohjelmassa, jossa ihmiset kertoivat parisuhteesta. Aito, teeskentelemätön, suora ja sanavalmis. Ihailtavan rehellinen tapa pukea tuntemuksiaan sanoiksi. Tykkään. Naimisissa Micke Nyströmin kanssa. Kaksi lasta. Aidolla tavalla ihgu.

4. Julianne Moore ( syntynyt 1960)

Punapäät on aina ihguja. Ne vaan on ihguja. Se on jotenkin selittämätöntä. On asioita, jotka ei tarvitse selitystä. Parikymppisenä olin hulluna violetteihin housuihin. Aina kun vastaan käveli joku, jolla oli violetit housut, niin aloin jo repiä paitaa päältäni. Noloahan se oli. Selittämätöntä. Julianne Moore. Mielenkiintoisia rooleja. Nainen, jolla on salaisuus. Ei paljasta kaikkea. Elokuvissa Magnolia ja Boogie Nights hauraan valloittava. Vuonna 2012 esiintyi tv-sarjassa republikaani Sarah Palinina. Joskus punapäät voivat olla myös kusipäitä. Naimisissa ohjaaja  Bart Freunlichin kanssa vuodesta 2003.  Kaksi lasta.

5. Emma Green ( syntynyt 1984)

Ruotsalainen korkeushyppääjä. Kun hän hyppää, en ehdi seurata ylittääkö hän riman vai ei . Samantekevää. Viehättävällä tavalla ihgu. Puolusti näkyvästi seksuaalivähemmistöjen asiaa kesällä käydyissä Moskovan yleisurheilun MM-kisoissa. Teki Emmasta vielä ihgumman. Avioitui valmentajansa Yannic Tregaron kanssa. Yannicin valmennusopit menivät siis hyvin perille.

6. Anna Eriksson ( syntynyt 1977)

Iskelmätähti, joka kyllästyi olemaan iskelmätähti. Laulanut 2000-luvun parhaan suomalaisen iskelmän Lintu. Irtaantuminen elämästä, joka ei ollut häntä varten, teki hänestä vielä ihgumman. Naimisissa Matti Pyykön kanssa. Tänä vuonna syntyneen poikalapsen äiti.

7. Ulla Tapaninen ( syntynyt vuonna 1955)

Suomalainen näyttelijä. Ihguksi hänet tekee Neil Hardwickin tv-sarja Nyhjää tyhjästä, jossa ryhmäteatterilaiset improavat vuonna 1991. Esitti sarjassa pedofilia-humpan, josta nykyaikana saisi porttikiellon televisioon. Hauska, ehdottoman hauska ja ihgu Ulla. Perhesuhteet pimennossa.

8. Julie Delby ( syntynyt 1969)

Kieslowskin väritrilogiasta tutuksi tullut, mutta ihgulistalleni pääsi tänä vuonna ilmestyneen elokuvan rakkautta ennen keskiyötä ansiosta. Vastanäyttelijänsä, vaimoni suosikin, Ethan Hawken kanssa näyttelemä elokuva oli niin ihgu, että itketti ja nauratti yhtä aikaa. Elämänmakuinen Julie. Perhesuhteet pimennossa. Jos Juliella on joku, niin onnea vain hänelle.Ihgut miehet.


1. Peter Nyman ( syntynyt 1966)

Peter Nyman on niin ihgu, että hänet nähdessäni alan vakavasti epäillä seksuaalista suuntautumistani. Rakastuin häneen uutisvuodossa. Ihana, sujuvasanainen, hyvännäköinen, hyvin pukeutuva, älykäs, hauska suomenruotsalainen. Voiko mieheltä enempää enää vaatia. Minä en ainakaan voi. Tuntui kuin olisi pettänyt minua, kun siirtyi maikkarin uutisiin. Siltikin mies, joka tietää mitä minulle puhua. Naimisissa Maija Nymanin kanssa. Kaksi lasta.

2. Ewan Mcgregor ( syntynyt 1971)

Trainspotting sen teki. Nuori, herkkä Ewan tuli ja teki vaikutuksen. Pikkusen käytti leffassa huumeita, mutta silloinkin näytti nätiltä. Sittemmin suostui rooleihin, joita en ole antanut hänelle anteeksi. Herkkä ja kiltti mies. Semmoisista minä tykkään ja Ewan edustaa silmissäni heitä. Vuodesta 1996 asti naimisissa. Neljä tytärtä. Pus.

3. Jari Sarasvuo ( syntynyt 1965)

90-luvulla, kun Jari Sarasvuo teki Simo Rantalaisen kanssa parasta talk showta ikinä, hyvät pahat ja rumat, niin yhdessä jaksossa Jari ja Simo päättivät suorassa lähetyksessä kokeilla viinan ja lääkkeiden yhteisvaikutusta. Simo tippui ennen lähetyksen loppua, mutta Jari jatkoi. Se oli helvetin typerää ja helvetin rohkeaa, niin kuin koko sarja. Jari jatkoi rohkeaa linjaansa tämänkin jälkeen ja on rikastunut rohkeudellaan. Se on ihgua. Kesällä Sarasvuo piti radiossa Yle Puheella ohjelmaa, jota piti jäädä liimattuna kuuntelemaan. Vaikka en jaa hänen kanssaan kaikkia mielipiteitä, niin kun Jari puhuu, niin minä kuuntelen. Oman elämänsä sankari, Jari Sarasvuo, Ihgu.

4. Claes Andesson ( syntynyt 1937)

Entinen kulttuuriministeri. Tuhattaituri. Suomen paras poliitikko. Jazzpianisti, runoilija, psykiatri, kirjailija. Perspektiiviä toimia kultturiministerinä, poliitikkona, ihan missä vain. Arvostan. Voittaa monet nykyiset poliitikot mennen tullen.

5. Kurt Cobain ( 1967-1994)

90-luvun tunteitteni tulkki. Saattoi olla ihmisenä kusipää, mene ja tiedä, mutta kukapa parikymppinen slumminuori ei menisi sekaisin äkkinäisestä menestyksestä. Nirvanan laulusolisti, joka tappoi itsensä vuonna 1994. Olin silloin 18 ja poltin kynttilöitä hänen muistokseen. Oli naimisissa nisti Courtney Loven kanssa. Isättömäksi jäi yksi tytär. Silloisen elämäni ihgu.

6. Teuvo Loman ( syntynyt 1962)

Helsinkiläinen sisustussuunnittelija, josta tekee ihgun hänen asenteensa. Hauska, ihgulla tavalla naiivi, taito nauraa itselleen ja luoda maailmasta omannäköinen paikka elää. Parisuhteessa Niko Heleniuksen kanssa.

7. Jukka Virtanen ( syntynyt 1933)

Lapsuuteni levyraadit. Nariseva, hieman humalainen ääni. Vakiojäsenet Klaus Järvinen ja Pirkko Liinamaa. Luo turvallisuuden tunnetta. Jatkuvuutta. Tullut viime vuosina näkyville elämässäni runoraadissa. Lämmin huumori, lämmin ihminen, toivon pitkää ikää ja kaikkea hyvää. Vaimo Liisa, olleet yhdessä jo vuosikymmeniä. Luo uskoa loputtomaan parisuhteeseen.

8. Bill Murray ( syntynyt 1950)

Elokuvat Lost in Translation ja Broken Flowers. Sama vähäeleinen tyyli. Katseet, käyttäytyminen, tyyli. Mies vailla tulkintoja. Eleet merkitsevät enemmän kuin sanat. Pehmeyttä, lujuutta, antimachoutta. Kun tietää mitä tekee, ei tarvitse korostaa mitään. Kun tietää kuka on, ei tarvitse tuoda itseään aina esiin. Paljon oppimista. Ihgu mies.On niitä enemmänkin. Maailma on täynnä ihguja ihmisiä. Ihguimmat löytyvät siitä ihan läheltäsi. Miksi he siinä muuten olisivat. Aina voi leikitellä. Olla ottamatta niin vakavasti. Siltikin, edessäsi on se ihguimmat. Ne, jolle sanoa se. Ne, jolle näyttää se. Pitää vain huolta ja rakastaa. Mitäpä muutakaan.

portishead-roads

anna eriksson-lintuEi kommentteja:

Lähetä kommentti