perjantai 14. marraskuuta 2014

VUOSI PARISUHTEESTANI


Viikko 46


Kätketty rakkaus.


"Kell´ onni on, se onnen kätkeköön". Niin sanoi vanha kansa ja kansahan uskoi. Eikä kansa ole tahtonut tuosta lamaannuttavasta opista päästä vieläkään eroon. Rakkaus kuuluu kotiseinien sisäpuolelle. Julkisena se on tuomittavaa. Muutamia vuosia sitten silloinen Ylen pääjohtaja Mikael Junger kirjoitti julkisia rakkaudentunnustuksia silloiselle kumppanilleen. Kansa tuomitsi, naureskeli ja pääsi sanomaan myöhemmin Jungerin erottua, että mitä minä sanoin. Näillä lakeuksilla ei julkisesti rakasteta perkele, vaan salaa pimeässä peiton alla supatellen. Julkisesti toisiaan halaavat ja suutelevat ovat vastenmielistä katseltavaa. Tappelisivat edes. Sen vielä sietäisi. Toisen ihmisen onni kun on itseltä pois. Rakkaus ei ollut ainoa tunne, jonka vanha kansa kätki verhojen taakse piiloon. Kaikkia julkisia tunteenpurkauksia olisi syytä vältellä. Niin sanoi vanha kansa ja kansahan uskoi. Eikä kansa ole tahtonut tuosta lamaannuttavasta opista päästä vieläkään eroon. Lehtien mielipideosastot täyttyvät kirjoituksista, joissa paheksutaan julkisesti teeveen lauluohjelmassa itkeviä artisteja. Paheksunta ei kohdistu sinänsä laskelmoituun itkemiseen, vaan itse itkemiseen. Näillä lakeuksilla ei julkisesti itketä perkele, vaan salaa pimeässä peiton alla nyyhkyttäen. Vanha kansa oli sitä mieltä, että parasta on olla mahdollisimman hillitty ja hiljainen ja tunteet on parempi pitää omana tietonaan kuin tuoda julki. Näitä lamaannuttavia oppeja vanha kansa opetti seuraaville sukupolville. Itku pitkästä ilosta, paitsi poikalapsille, koska isot pojat eivät enää itke ja jouluna laulettiin kädet ristissä virsiä ja joululaulua, jonka iloluontoisin kohta oli: "hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä".

Nykyisten kolmekymppisten sukupolvesta käytetään nimitystä terapiasukupolvi. Nimitystä käytetään luonnollisesti negatiiviseen sävyyn, koska hulluthan ne terapiassa käy. Minä tervehdin terapiasukupolvea ilolla. Kuulun itse heihin, vaikka lähestynkin pian jo seuraavaa kymmenlukua. Terapia on ainoa keino päästä eroon edellisten sukupolvien elämää halveksivasta oppirakennelmasta. Minulla itselläni on missio. Haluan päästä kokonaan eroon "sisulla siitä harmaasta kivesta läpi mennään perkele"-asenteesta ja ottaa tilalle " sairaan siistiä seisoa tämän harmaan kiven päällä ja nauttia kuohuvasta ja päivänvalosta"-asenteen. Edelliset sukupolvet ovat oksentaneet eteemme niin paljon latistavaa elämänasennetta, että yksin en tästä haasteesta selviä. Nautintotoverini ja terapia auttaa tässä elämänmittaisessa tehtävässäni. Olen jo matkalla. Minusta on hienoa katsoa teeveessä julkisesti itkeviä ihmispäitä ja vielä hienompaa kadulla julkisesti suutelevaa paria. Tekisi itse mennä pelkästä ilosta mukaan. Arvostan suuresti Mikael Jungerin rohkeutta kirjoittaa julkisia rakkaudentunnustuksia kumppanilleen. Tunteet kuuluu jakaa. Ihmisen kuuluu olla auki. Ihmiset ovat ihmetelleet, että kuinka voin kirjoittaa julkisia tekstejä omasta elämästäni. Vanhan kansan oppien mukaan tekstejä pitäisi kirjoittaa vain pöytälaatikkoon, niin että kukaan ei näe niitä koskaan. Olen vastannut, että haluan olla somehuora. Auki kaikille sisään haluaville. Osa tulee rakastaen, osa raiskaten, mutta sisään ei jää mitään ylimääräistä vellomaan. Olen nähnyt ihmisraunioita, jotka ovat jättäneet sisälleen asioita ja kuolevat katkerina ja vihaisina kuin syksyiset ampiaiset. Surullista katseltavaa. Katkeruus on syövän kaltainen tappaja, paitsi että syövästä voi parantua.

Haluan rakastaa avoimesti. Ei minun tarvitse mennä peiton alle pimeään supattelemaan vaimolleni, että rakastan häntä. Voin tehdä sen aivan hyvin julkisesti. Minä rakastan vaimoani. Jos se ihmisiä häiritsee, niin olkoon häiriintyneitä. Saatan myös itkeä julkisesti jos siltä tuntuu. Olen varma, että kukaan ei tule viereen huutamaan, että ei isot pojat enää itke tai jos tulee, niin saatan ensimmäistä kertaa elämässäni lyödä. Ja jos haluan, niin voin kirjoittaa lapsuudestani ja nuoruudestani, joita varjosti isäni alkoholiongelmat ja äitini mielenterveysongelmat. Minä en usko, että piilottamalla ikäviä asioita saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Jossakin kohtaa komeron ovi joka tapauksessa aukeaa ja luurangot kaatuu rämisten alas. Ja jos siellä kaapissa on useiden vuosikymmenten luurangot, niin tulevilla sukupolvilla on mahdoton tehtävä selvitä niistä.

Vanha kansa on elänyt vanhaa aikaa. Nyt on noussut uuden ajan aurinko. Suomalaisen Rockjumalan Ville Leinosen sanoin on uuden ajan aamu. Aamusta nousee päivä, jonka aikana voimme tehdä aivan mitä haluamme. Minä haluan mennä harmaan kiven luokse. Värittää se kirkkaammalla värillä. Kiivetä kirkkaan kiven päälle. Nousta kiven päällä ylväästi seisomaan. Kaataa itselleni lasillisen. Huutaa maailmalle että minä rakastan sinua.

pariterapiaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti