keskiviikko 20. marraskuuta 2013

35.Luku

Jos parisuhde olisikin yritys. Tarina yrityksen perustamisesta konkurssiin.



Ollaan rohkeita. Tehdään parisuhteesta yritys huolimatta talouden taantumasta. Suurten perinteisten teollisuusyritysten lähdettyä maihin, joissa saa polkea työläisten etuja helpommin, meidän pitää luoda tilalle pienempiä, energisiä ja inhimillisiä kasvuyrityksiä. Aloitetaan parisuhteesta ja tehdään siitä yritys.

Yrityksen perustaminen:

Yrityksen perustamisen pakollinen lähtökohta on realistinen liikeidea. Parisuhteen liikeideana voidaan pitää pitkäkestoista rakkautta ja luottamusta liikekumppaniin. Näillä keinolla saadaan yritys eli parisuhde tuottamaan omistajilleen onnen, rakkauden, pysyvyyden, taloudellisen vakauden ja seksuaalisten tarpeiden täyttymisen jatkuvuutta. Tämän liikeidean toteuttaminen vaatii hyvää osaamista. Tieto- ja taitotason pitää olla suhteellisen korkea jo parisuhteen alussa. Väitänkin, että muutaman parisuhdekonkurssin elämässään kokeneiden on helpompi lähteä perustamaan uutta parisuhdeyritystä kuin niiden, jotka ovat vasta ensimmäistä yritystä perustamassa. Samaa mieltä on uusi parisuhdeyritysministeri Tanja Karpela ent. Vienonen ent. Saarela ent. Vanhanen ent. Niinistö ent. Virtanen ent. Kekkonen ent. Salonen, joka Ajankohtaisessa Kakkosessa asiasta puhui. Keltanokkayrittäjien keskuudessa, varsinkin jos on kyse kovin nuoresta yrittäjästä, vallitsee vielä naiivi usko omaan ideaan ja osamiseensa, eikä ulkopuolisia uhkia kyetä näkemään ennenkuin on liian myöhäistä. Toisaalta nuoren parisuhdeyrittäjän asenne saattaa kompensoida kokemattomuuden ja hänen tuoreet, raikkaat parisuhdeideansa saattaa parhaimmillaan tuottaa hämmästyttävän pitkäkestoisen ja tuottavan parisuhdeyrityksen.

Yrityksen alkumetrit:

Parisuhdeyrityksen alussa yrittäjät puskevat hommia aamusta iltaan. Heidän tarpeensa tyydyttyvät useaan kertaan päivässä. Ikuista rakkautta vannotaan korvaan kuiskaamalla ja maailma on avoin syli, jonka kainaloon voi huoletta sukeltaa. Liikeidea kukoistaa ja osaaminen kasvaa. Yrittäjät ostavat toisilleen kalliita liikelahjoja ja budjetissa ei edes yritetä pysyä. Yhtiökumppani esitellään sidosryhmille, jotka syli avoinna tai vastahakoisesti ottavat hänet vastaan. Yrittäjät alkavat suunnitella yhteisen liiketilan ostamista, tarpeeksi ison, jos liikeyritys joskus kasvaa. Budjetti menee punaisella, mutta liikeidea on niin hyvä, että pankki myöntyy lainaan ja muutto uuteen liiketilaan voi alkaa. Parisuhdeyrityksen perustaminen vaatii alusta pitäen stressinsietokykyä ja riskinottamista. Yhteiseen liiketilaan muutto pistää ne vaatimukset heti koetukselle. Toisen tapa toimia yrittäjänä saattaa poiketa kovasti omasta tavasta ja yrittäjät joutuvat kompromissien loputtomalle tielle. Parisuhdeyrityksen alun vauhtisokeus pysähtyy realismin alttarin edessä ja alkaa yrityksen vakauttaminen tasaisen kasvun käyrälle.

Yrityksen vakauttaminen:

Kun parisuhdeyrityksen perusta on vakaalla pohjalla ja yritys tuottaa omistajilleen voittoa onnen, rakkauden ja pysyvyyden muodoissa ja yhteiskunnalle veroina hyvinvoivan yksilön, niin parisuhdeyritys voi harkita uusien henkilöiden hankkimista yritykselle. Monet parisuhdeyrittäjät haluavat yrityksestään kasvuyrityksen. Uuden työntekijän hankkiminen kestää yhdeksän kuukautta ja se on hyvä aika yrittäjien valmistautua muutoksiin. Ensin yritys kasvaa kolmihenkiseksi. Uusi työntekijä asettuu taloon ison vaatimuslistan kanssa. Hän vaatii asunto-, ruoka-, hoito- ja hoivaedun. Vastuulliset parisuhdeyrittäjät antavat työntekijälle mukisematta nämä kaikki edut, sillä tyytyväisestä työntekijästä on tulevaisuudessa paljon enemmän hyötyä yritykselle kuin tyytymättömästä. Valtio kannustaa yrittäjiä pienellä taskurahalla uuden työntekijän hankkimisesta taka-ajatuksena saada tuki myöhemmin takaisin kaksinkertaisena. Kun uuden työntekijän koeaika on ohi, hänet vähitellen velvoitetaan osallistumaan yrityksen kotiaskareihin. Työnantajat käyttävät keinoina pelottelua, kiristystä ja lahjontaa, niin kuin työnantajat muissakin firmoissa käyttävät. Yritys on vakaassa tilassa. Yrityksen arkiset asiat pyörivät mallikkaasti, uudet työntekijät sulautuvat osaksi kokonaisuutta ja käyvät työnantajien kanssa vaatimuksistaan neuvotteluita. Joskus tarvitaan valtakunnansovittelijaa paikalle ja joskus sekään ei auta. Yritys voi hyvin, muutetaan isompaan liikehuoneistoon, hankitaan kalliimpi työsuhdeauto, tehdään pidempiä työmatkoja ja pienestä parisuhdeyrityksestä kasvaa keskisuuri.

Taantuma:

Monet yritykset ovat suhdanneherkkiä. Parisuhdeyritys ei tee poikkeusta. Pienetkin suhdanneheilahdukset vaikuttavat yrityksen toimivuuteen. Taantuma parisuhteessa vaikuttaa koko yrityksen ilmapiiriin. Saattaa tulla rajuja yhteenottoja työnantajien=vanhempien ja työntekijöiden=lasten välillä. Työntekijät eivät hyväksy työnantajien suhteettomia etuuksia suhteessa omiin etuihin. Saattaa tulla rajuja yhteenottoja yrittäjien kesken. Käsitykset miten parisuhdeyrityksessä kulloinkin kuuluu toimia poikkeavat ratkaisevasti toisistaan. Alkaa lakkoiluaalto. Parisuhdeyrityksen tyypillisimmät lakot ovat järjestyksessä, seksilakko , puhelakko ( mykkäkoulu) ja yleislakko ( lopettaa kaikki parisuhdeyrityksen toiminnat).
Taantuma parisuhteessa saattaa johtaa yrityksen toimintojen ulkoistamiseen. Joissakin yrityksissä seksuaalisten tarpeiden ulkoistaminen on päätetty ilman yhtiökokousta niin, että yhtiökumppani ei edes tiedä toiminnon alullesaattamisesta. Joissakin yrityksissä työntekijöiden huomioiminen on ulkoistettu kolmansille osapuolille esimerkiksi televisiolle, internetille ja tietokonepeleille. Yhtiökumppaneiden liikeidea on niin kadoksissa, että he eivät pysty enää kommunikoimaan keskenään ja yritys luisuu kohti lopullista tuhoa. Annetaan tulosvaroitus. Aloitetaan yt-neuvottelut ja irtisanomiset. Parisuhdeyrityksessä työntekijöillä on onneksi niin vahva irtisanomissuoja, että heitä ei voi laittaa yt-neuvotteluihin mukaan, joten neuvottelut käydään yhtiökumppaneiden kesken.

Konkurssi:

Joskus mitkään toimet ei enää auta. Parisuhdeyritys on ajautunut niin koviin vaikeuksiin, että sitä ei voida enää pelastaa. Yritys ajetaan konkurssiin. Yhtiökumppanit alkavat neuvotella erorahoista ja eropaketista. Neuvottelu johtaa eropakettiin, jossa toinen saa yhteisestä liikehuoneistosta kolmijalkaisen lipaston, kaksi puulastaa ja yhden korvattoman kahvikupin. Toiselle jää loput. Työntekijöistä käydään neuvotteluja kolmannen osapuolen välityksellä ja tehdään sopimus, jossa sovitaan työntekijöiden tasapuolisesta saatavuudesta entisten yhtiökumppaneiden kesken. Yksi parisuhdeyritys on tullut tiensä päähän ja konkurssin tehneet yrittäjät jäävät hetkeksi nuolemaan haavojaan, kunnes pienessä nousuhumalassa näkevät potentiaalisen kasvuyrityksen vartalon tanssimassa savuisen tanssilattian reunalla ja täynnä uutta uskoa he kävelevät kohti tanssivaa kasvuyritystä ja päättävät. että tästä yrityksestä tulee parisuhdeyritysten Supercell.

massive attack-teardrop

cmx-vallat ja väet


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti