sunnuntai 27. lokakuuta 2013

31.Luku

Ohjeita naisille.


Parisuhteessa on sääntönsä. Ne ovat yleensä yhdessä kevyesti sommiteltuja sopimuksia, joita sopivassa tilanteessa voi olla noudattamatta. Aion kirjoittaa yksipuolisen ohjekirjan mieheltä naiselle koskien parisuhteessa elämistä. Ihan siitä syystä, että olen mies ja elän parisuhteessa naisen kanssa. Tämä on siis luonteva näkökulma ohjekirjaani. Yritän saada ohjeistani mahdollisimman rehellisiä ja sensuroimattomia. Tiedän, että on keinotekoista jaotella ihmiset miehiin ja naisiin, mutta ei kuitenkaan. Mies ja nainen on erilaisia. He käyttäytyvät erilailla ja se on hyvä. Ohjekirjastani tulisi toisennäköinen jos kirjoittaisin sen miehelle, mutta kun en ole koskaan seurustellut miehen kanssa, niin en voi olla varma. Omassa parisuhteessani saan ohjeita päivittäin ilman opaskirjaakin, joten haluan vastineeksi kirjoittaa yleisellä tasolla miehen laatimia ohjeita naiselle. Kannattaa ottaa opiksi. Mies on yllättävän helppo huonekalu, mutta se vaatii pientä huolenpitoa ja tuunaamista. Muuten se alkaa näyttää vuoden vanhalta Ikean sohvalta. Kasaan painuneelta ja rähjäiseltä.

1.ohje    

Miehelläkin on mielipiteitä.

Kun parisuhde on edennyt vaiheeseen, jossa hankitaan yhteiset seinät, alkaa yhteisen kodin sisustaminen. Usein naisella on tässä vaiheessa selvä kuva siitä, miltä kodin kuuluu näyttää. Miehellä ei välttämättä ole niin selkeää visoita, mutta joitakin itselleen tärkeitä huonekaluja, julisteita tai tavaroita miehellä saattaa olla. Nainen hakee kaapistaan värikartan, jonka avulla voi aloittaa kodin värimaailman suunnittelun. Mies hakee kaapistaan vanhan julisteen Risto Kurkisesta, joka voitti Jypin maalikuninkuuden 80-luvun lopussa monta kertaa perätysten. Nainen käy ostamassa tapettia ja maalia. Mies tapetoi ja maalaa ja laittaa julisteen vinttiin menevään laatikkoon. Ei sopinut kodin värimaailmaan. Samalla mies vie vintille vanhat huonekalunsa, mattonsa, stereonsa ja koko aiemmin eletyn elämänsä. Mieheltä kysyttiin mielipide sisustuksesta, mutta mies vastasi väärin. Mies ostaa itselleen paidan ja housut, jotka myötäilevät kodin värimaailmaa, jotta ei erottuisi maisemasta. Hän kävelee alistuneesti feng shui makuuhuoneeseensa, joka uuden sisustuslehden artikkelin mukaan vaikuttaa rakkauselämään voimakkaan positiivisesti. Siellä mies omassa feng shui sängyssään haistelee intialaista suitsukekynttilää Tekniikan maailma- lehti kädessään ja on onnellisempi kuin koskaan ennen.

2. ohje

Kaikesta ei aina ole pakko sanoa.

Kun parisuhde on edennyt vaiheeseen, jossa ei enää yritetä miellyttää toista, alkaa kumppanin virheisiin keskittyminen. Usein naisella on tässä vaiheessa käsitys, joka oikeuttaa hänen sanomaan miehen jokaisesta virheestä tai asiasta, joka naista kulloinkin ärsyttää. Joskus mies ansaitsee sen, mutta usein sanomista tulee myös aiheetta tai aivan väärin ajoitettuna. Jos mies on vapaapäivänään siivoillut, kokkaillut ja järjestellyt paikkoja kuntoon, niin naisen tullessa kotiin on törkeää ja itsekästä naisen osalta kiinnittää ensimmäisenä huomiota siihen, että hella on jäänyt likaiseksi tai astiat on laitettu väärään järjestykseen astiakaappiin. Vähemmälle huomiolle jää ne kaikki asiat, jotka mies on tehnyt. Kiitoksen sijaan tulee moitetta. Niin se tässä yhteiskunnassa monen muunkin asian suhteen menee. Vaikka olisikin niin, että mies on imuroinut vähän huonosti tai täyttänyt astiakaapin väärin, niin mies on kuitenkin imuroinut ja täyttänyt astiakaapin, niin kuin miehen kuuluukin tehdä, mutta mies lopettaa imuroinnin ja astiakaapin täyttämisen jos joka kerta kuulee niin tehtyään niistä jotain negatiivista. Kaikesta ei ole pakko aina sanoa ja joskus voi sanoa, että tosi hyvin imuroitu, vaikka koti näyttäisi kuin kaatopaikalta. Se on vain kohteliasta joskus niin sanoa. Mitäpä jos mies sanoisi silloin kun nainen meikkaa ja puunaa itseään kauniiksi ja kysyy mieheltään, että miltä hän näyttää, että oletpas meikannut huonosti, näytät todella huonolta. Ei saatana, miten oletkin saanut itsestäsi tuon näköisen. Kaikesta vaan ei ole pakko aina sanoa, vaan voi kohteliaisuussyistä valehdella. Kulta, näytät todella viehättävältä. Kulta, tiskasit tosi kirkkaaksi kaikki lasit. Oikeassa olemisen pakko on raastavaa itselle ja lähiomaisille. Hallitsemattomana se johtaa syvään yksinäisyyteen.

3.ohje

Anna miehen tuntea omalla tavallaan.

Suomalainen mies ei osaa näyttää tunteitaan. Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Nämä ovat vanhoja, kuluneita fraaseja, joita käytetään vieläkin puhuttaessa suomalaisesta miehestä. Osa miehistä rikkoo jo hienosti tätä uskomusta, itkemällä laskelmoidun vuolaasti television lauluohjelmassa, mutta osa miehestä reagoi spontaanisti vain noin viidentoista vuoden välein Suomen voittaessa jääkiekon mm-kultaa tai jos uutisissa kerrotaan alkoholiveron nousemisesta. Ehkä on kuitenkin niin, että mies ei vain osaa tuntea sen paremmin. Mies istuu sohvalla pahasti keskeneräisenä oluttölkki kädessään, sisällään sukupolvien ketju sotatraumoja ja liian ankaraa kasvatusta, jossa itkeminen ja muu tunteiden spontaani näyttäminen on ollut syvästi paheksuttavaa. Yhtäkkiä miehen tulisi olla valmis valuttamaan vuolaasti tunteita, unohtamatta kuitenkaan karskia ja suoraviivaista miestä itsessään, joka ihanimmillaan johtaisi siihen, että samalla kun mies poraisi isolla poralla isoa reikää yhteisen kodin seinään, niin hän poran suristessa itkisi ja näyttäisi heikkouttaan ja vuosikymmenten traumat valuisivat hikenä ja kyynelinä huoneen lattialle. Näin tulee vielä tapahtumaankin, mutta se ei tapahdu painostuksen edessä. Mies kutistuu kasaan ja sisällä riipivä riittämättömyyden tunne käpertää miehen entistä syvemmälle itseensä ja ainoaksi ulospääsyksi jää ankara viinan juominen, joka alkoholiveron nousun vuoksi on entistä kalliimpaa. Miestä voi makupalojen avulla kannustaa avaamaan vähän itseään, mutta jos mies alkaa myöhemmin käyttää sanoja jaxuhali, voimaantuminen tai downshiftaaminen, niin kannustus on mennyt liian pitkälle. Mies on mennyttä ja hänet on syytä jättää voimaantumaan yksikseen.

4.ohje

Älä yritä muokata miestä.

Jokaisella meillä on tietyt kriteerit kumppania kohtaan. Harvoin, tuskin koskaan kaikki kriteerit kuitenkaan täyttyvät. Kun kaksi ihmistä, vapaaehtoisesti päättää ryhtyä parisuhteeseen, niin samalla molemmat sanattomalla sopimuksella lupaavat hyväksyä myös ne virheet ja piirteet toisessa, joista ei niin hirveästi pidä. Mies ei lähtökohtaisesti tule parisuhteeseen koulutettavaksi paremmaksi mieheksi, vaan tasavertaiseksi kumppaniksi naisen kanssa. Jos nainen huomaa parisuhteen edetessä, että mies ei täytä hänen asettamiaan kriteereitä, niin ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Joko hyväksyä miehen keskeneräisyys tai jättää mies. Täysin poissuljettu vaihtoehto on, että nainen yrittää kouluttaa miestä näyttämään ja käyttäytymään haluamallaan tavalla. Mies ei ole koira, vaan ihminen, vaikka joskus näyttää ja käyttäytyy kuin eläin. Niille naisille ohjeeksi, joilla on kunnianhimoisia kriteereitä kumppania kohtaan, niin kannattaa laittaa ilmoitus eliittikumppani-treffisivustolle.

5.ohje

Anna miehen katsella muita naisia.

Miehellä, joka katsoo vähäpukeista naista ensin silmiin, on jokin rakenteellinen vika. Kaupungin kadut, kaupat ja leikkikentät on täynnä kauniita naisia, kauniisti pukeutuneita naisia, kauniisti käveleviä naisia, kauniisti hymyileviä naisia, joita on ilo ohikulkiessaan katsella. Se ei tee miehestä seksististä, naista välineellistävää ihmispersettä. Se ei tarkoita sitä, että niitä katselee sillä ajatuksella, että olisipa ilo kaataa nainen sänkyyn, vaan ihmisen silmä hakeutuu katsomaan kaikkea kaunista. Toisia naisia katseleva mies on uskollinen, vaikka katse välillä harhailisikin. Se on täysin ymmärrettävää ja inhimillistä. Olisi loukkaus ohikävelevää naista kohtaan jos hänen sijaan katselisi sillankaidetta. Parisuhteessa pitää olla vähän tilaa harmittomille vilkuiluille ja pienille fantasioille. Pidän tärkeänä asiana sitä, että kumppanini ymmärtää sen, että jos Peter Nyman alkaisi flirttailemaan minulle, niin saattaisin flirttailla takaisin. Sehän on vain pieni harmiton fantasia, josta olen nähnyt unta. 

6.ohje

Mies pyytää apua jos tarvitsee sitä.

On miehiä, jotka menevät läpi harmaan kiven pyytämättä koskaan apua keneltäkään. He ovat miehiä, jotka kuolevat nuorena, sillä harmaa kivi on aina kovempi kuin miehen pää. Vastaavasti on kasvava joukko miehiä, jotka saavat apua, vaikka eivät sitä tarvitsisikaan. Antakaapas kun kerron. Jos mies ajaa autoa ja nainen istuu vieressä, niin mies kyllä pyytää apua jos ei tiedä mitä vaihetta kuuluu käyttää tai kuinka reunassa kannattaa ajaa tai kuinka kovaa ylinopeuttaa uskaltaa ajaa. Naisen ei tarvitse antaa tilanteessa sanallista apua jos mies ei sitä pyydä. Mies on käynyt autokoulun ja osaa ajamisen perussäännöt ilman, että nainen on niistä vieressä muistuttamassa. Jos mies tekee ruokaa, niin hän tulee pyytämään naiselta apua jos ei tiedä millä kauhalla keittoa hämmentää tai millä veitsellä vihanneksia pilkkoo tai millä pannulla lihaa paistaa. Naisen ei tarvitse tulla antamaan oikeita välineitä miehen käteen jos mies ei sitä pyydä. Mies on kuitenkin tehnyt ruokaa jo kymmeniä vuosia ja osaa pyöräyttää makaronilaatikon välineellä kuin välineellä. Täysissä järjissä oleva aikuinen mies osaa pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Naisen ei tarvitse olla siitä huolissaan. Kyllä mies pärjää. 

7.ohje

Mies etsii parisuhteesta kumppanuutta.

Mies haluaa parisuhteen, koska haluaa itselleen kumppanin. Mies haluaa tasavertaisen kumppanin, jonka kanssa voi keskustella, harrastaa, matkustella, tehdä kotitöitä, käydä treffeillä, tehdä lapsia tai olla tekemättä, harrastaa seksiä, katsella televisiota, nähdä ystäviä, riidellä, peilata itseään, nauraa, itkeä ja nukahtaa yhteiseen sänkyyn. 
Mies ei halua kumppanikseen äitiä, joka hoivaa miestä ja antaa turvaa.
Mies ei halua kumppanikseen palvelijaa, joka tuo miehelleen aamiaisen sänkyyn.
Mies ei halua kumppanikseen keski-ikäistä teiniä, joka paiskoo ovia, kun ei saa haluamaansa.
Tai onhan niitä miehiä, jotka haluavat.
Vihjeeksi, sellaisen miehen voi jättää. 
Mies haluaa kumppanin, naisen, rakastajattaren, kaikki samassa paketissa. Mies haluaa kumppanin, joka arvostaa miestä vailla kohtuuttomia vaatimuksia. Mies haluaa luoda kotiin ilmapiirin, jossa voi hullutella, leikitellä tai piiloutua. Mies haluaa kodin, jossa punaviinitahra uudella sohvalla on vain merkki onnistuneesta illasta. 
Ainakin mies minussa haluaa.

röyhkä-rättö-lehtisalo hiekkarantaa 

risto-kateelliselle ystävälle 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti