maanantai 17. kesäkuuta 2013

12. Luku

Parisuhde on perseestä.


Lopetetaan tämä parisuhteen romantisointi. Mitä järkeä tässä kaikessa on? Ilman parisuhdetta elämä on paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa. Onko kuitenkin niin, että pidämme parisuhdetta Jumalana, jota palvomme ainoana oikeana Jumalana? Onko niin, että minäkin olen rukoillut väärää Jumalaa lähes koko aikuisikäni? Tarkemmin kuin ajattelee, niin parisuhdehan on ihan perseestä. Lyödään parisuhde paloiksi ja edetään askel kerrallaan, saavuttaaksemme parisuhteen lopputuleman, että parisuhde on perseestä.

Arki.

Miettikää tavallista arkipäivää parisuhteessa. Heräätte yhteiseen aamuun ja toinen teistä on heti huonolla tuulella. Hänelle ei saa puhua mitään. Häneen ei saa ottaa mitään kontaktia. Eikä siinä vielä kaikki. Lisäksi vessa on juuri silloin varattuna, kun itse haluaisi mennä sinne. Sohva on täynnä kaikenlaisia meikkejä ja purkkeja ja ei siihen ilman niitäkään mahtuisi istumaan. Huono tunnelma valtaa sohvan nurkan. Sen viereen on turha mennä istumaan.
Miettikää tavallista arkipäivää sinkkuudessa. Saa herätä yksin. Kukaan ei kysy sinulta yhtään mitään. Saa olla ihan rauhassa huonolla tuulella ja vessaan voi mennä milloin vain. Siellä voi olla vaikka koko aamun ilman, että joku tulee oven taakse piipittämään, että pissattaa.
Entäpä töiden jälkeen. Parisuhteessa arki pitää jakaa. Pitää puhua päivän tapahtumat kumppanilleen ja jos kumppani on todella rasittava, on hänelle selostettava päivän kulku millimetrin tarkasti. Kuka jaksaa. Väsyneenä. Nälkäisenä. Kiukkuisena. Helpompi olla vain hiljaa ja jos johonkin sitä kumppania töiden jälkeen tarvitsee, niin siihen, että saa purkaa pahan olonsa häneen. Sensuroimatta. Kumppani on täydellinen likasanko, jonka päälle voi oksentaa kaikki törky, joka on päivän aikana tarttunut mukaan.
Kotityöt. Hyvässä parisuhteessa kotityöt jaetaan ja molemmat osallistuvat kaikkiin kotitöihin. Niin varmaan. Ehkä ne kotityöt jaetaan, mutta toinen parisuhteen osapuolista tekee ne väärin, josta on koko ajan sitä toista muistutettava ja vähän ohjailla, että miten työ tehdään oikein. Kun on vain yksi tapa tehdä oikein. Ei ole muita tapoja. Vain se yksi tapa. Kaikki muut tavat on virheellisiä. Parisuhteen toinen osapuoli täyttää astianpesukoneen ja se toinen täyttää sen heti perään oikein. Siihen on on olemassa vain yksi kaava, miten täyttää astianpesukone. Se on opittu jo lapsuudessa ja sitä käytetään, koska se on oikea tapa. Parisuhteen arjen ääniä ovat nalkutus, vähättely ja huutaminen. Toinen jättää sukat sohvalle. Toinen nalkuttaa. Toinen pakenee vitutusta tissutteluun. Toinen esittää marttyyria. Sunnuntaina tulee vieraita ja istutaan käsi kädessä sohvalla ja esitetään, että tästä taloudesta ei rakkautta puutu.
Sinkkuarki. Voiko parempaa olla. Saa tulla töistä tyhjään kotiin. Kukaan ei kysele. Kukaan ei kaada likaa päällesi. Kukaan ei nalkuta. Kukaan ei täytä astianpesukonetta väärin eikä sotke astiakaappia. Saa mennä sohvalle itsekseen, heittää sukat selkänojalle ja katsoa ihan mitä tv-kanavaa vain ja ihan sillä äänenvoimakkuudella kun itse haluaa. Saa olla omassa parhaassa seurassa, ilman että se toinen sotkee elämää.

Seksi.

Parisuhteessa tulee ennen pitkää aika, jolloin saunavuoro korvaa seksin. Parisuhteen alussa seksi on tajunnan räjäyttävää, uutta ja ihmeellistä, mutta vuosien myötä papatti korvaa ilotulitteen. Miettikää mistä se johtuu. Parisuhteen alussa seksikumppani on tuntematon. Maasto, jota pitkin ei ole vielä kävellyt. Neitseellistä pintaa. Seksi on salaperäistä ja kiehtovaa, kun ei aina tiedä mille polulle maastossa lähtee. Vastaan tulee uusia polkuja, uusia puita ja eksoottisia eläimiä. Pian kaikki polut onkin koluttu ja eksoottiset eläimet muuttaneet talveksi johonkin lämpimään. Parisuhdeseksi muuttuu tavanomaiseksi. Kuin matkustaisi joka kesä Madeiralle uudestaan ja uudestaan. Pelkkä Madeira. Lopulta tulee aika, jolloin ei mennä edes sinne Madeiralle. Hei, on ihan normaalia olla harrastamatta seksiä vuoteen. Ei me olla enää nuoria ja notkeita. Väsyttää ja päätä särkee ja eturauhanen ei toimi ja on niin paljon kaikkea muuta. Lapsi saattaa herätä, anoppi vakoilee ikkunan alla, mutta katsotaan josko huomenna. Kuitenkin heti, kun tilaisuus koittaa, riisutaan pikkarit jonkun toisen makuuhuoneessa.
Parisuhdeseksi, ketä kiinnostaa, kun on vaihtoehto.
Sinkkuseksi. Ennen ihmiset tavatessaan kättelivät ja esittelivät itsensä. Nykyään paneminen on korvannut kättelyn. Aamulla voidaan kysyä nimeä, mutta ei sillä oikeastaan ole mitään väliä. Nimi kuin nimi. Ei sitä seuraavana viikonloppuna enää muista. Silloin on jo uusi Pirjo takapenkillä poikittain. Voimakkaan ja humalaisen yön jälkeen voi seksikumppanin heivata ulos. Kuinka helppoa ja ihanaa. Ei tarvitse jäädä keskustelemaan tai miettimään miten astianpesukone täytetään. Otetaan kumppanista vain se mitä siltä halutaan eikä yhtään enempää. Pikavoitto ässäarvalla. 100 000 euroa puhtaana käteen. Joka viikonloppu uusi arpa, uusi matka, juntit käy Madeiralla. Luvataan, että soitetaan, mutta tiedetään jo silloin, että ei voisi vähempää kiinnostaa. Sinkkuseksi on tajunnan räjäyttävää, jos siitä jotain muistaa, mutta se voisi olla tajunnan räjäyttävää. Kumppani on tuntematon, salaperäinen ja kiehtova. Se voi olla kuka vaan. Aina uusi. Nimi ja järjestysnumero vihkoon. Numero 60. Kari.

Sosiaaliset suhteet.

Sinkkuna saa kaverinsa ja tuttavansa valita itse. Ei tarvitse tuhlata kallista aikaansa turhanpäiväisyyksiin. Parisuhteessa pitää oppia tulemaan toimeen kumppanin kavereiden ja sukulaisten kanssa. Vaikka ne kaverit olisi kovinkin outoja ja vapaa-aikanaan myisivät torilla mattoja ja huumeita, niin ei auta. Minun kaverini on sinunkin kaverisi, sanoi joku kumppani minulle. Älä nyt viitsi ihan oikeasti.  Juuri kun on päässyt mukavasti omasta perheestään omilleen, niin kumppanin perhe soittelee ovikelloa. Usein. Sitten keitellään kahvia ja tehdään lusikkaleipiä ja hymyillään naama puutunena. Kumppanin vanhemmat hymyilevät naama yhtä puutuneena ja keskenään autossa vierailun jälkeen päivittelevät, että mikä on mennyt kasvatuksessa vikaan, kun tuollaisen kumppanin on valinnut. Onko se edes armeijaa käynyt. Onkohan se sellainen kettutyttö. Kumppanin vanhempia tai kavereita ei saa kritisoida. Se on kirjoittamaton sääntö. Tai voihan sitä yrittää, mutta voin kertoa, että Madeiran matka on sen jälkeen hyvin kaukana.

Lapset.

Parisuhteen kaunein ilmentymä on lapset. Lapset tuovat rikkautta elämään. Niin tuo, parisuhteessa, joka ei ole perseestä. Vauva huutaa elämänsä kolme ensimmäistä kuukautta. Välillä se tekee tarpeensa, mutta sitten se taas huutaa. Siinä pitää parisuhteen olla hyvässä hapessa. Mutta. Kumppani vaihtaa vaipan väärin, tai ei vaihda sitä tarpeeksi usein. Kasvatustavat on ihan väärät ja lapsi kasvaa niiden vuoksi kieroon tai uusperheessä parhaat lastenkasvatusopit on sillä, jolla ei ole lapsia. Vauvan kanssa pitää olla äärivaruillaan. Koko ajan kulman takana vaanii joku vaara, josta on oltava huolissaan ja tehtävä kaikkensa, että pitää vaaran ulkopuolella. Parisuhde näivettyy siinä sivussa, eikä sitä edes itse huomaa. Vauva on vietävä ulos. Sille on ostettava kypärä ja otettava kaikki markkinoilla olevat rokotteet. Kiinassa on joku sairastunut linturuttoon. Rokotukseen. Vieraat eivät saa ottaa vauvaa syliinsä ennenkuin vessassa on pesty käsiä varttitunti ja sen jälkeen kastettu kädet puhtaaseen alkoholiin. Parisuhteessa kumppanit eivät enää tunne toisiansa. Sitten tulee päiväkoti ja koulu ja vanhempien on ohjattava opettajia toimimaan oikein. Lapsia kuskataan harrastuksiin, niin että lapsella ei ole ennen iltayhdeksää yhtään vapaa-aikaa, koska jotenkin vanhempien on tyydytettävä kunnianhimonsa. Siinä lomassa vanhemmilla ei ole aikaa toisillensa senkään vertaa. Ainoa yhteinen aika on kesälomalla, joka menee riidellessä ja ryypätessä.

Kumppanin kunnioitus.

Hyvässä rakastavassa parisuhteessa kumppanit arvostavat ja kunniottavat toisiaan. Plaa plaa plaa... Parisuhteessa kumppanit yrittävät muuttaa toisiaan sellaiseksi, että sen jälkeen heitä voi arvostaa. Se, että on vain oma itsensä kaikkine vikoineen ja virheineen ei riitä mihinkään. Kumppanin tavat, tottumukset ja arvot on muutettava. Itse asiassa olisi hyvä jos koko persoonallisuuden saisi muokattua toiseksi. Kumppani on projekti, jota työstetään vuosien myötä. Se on kuin 1000 palainen palapeli, joka valmistuu ajan kuluessa. Nykyisin tosin palapeli on 20 palainen ja jos näyttää kahden palan jälkeen siltä, että palapeli ei valmistu, koitetaan toista palapeliä. Kärsivällisyys on niin last season. Me täydennämme toisiamme parisuhteessa. Joopa joo. Me ärsytämme toisiamme parisuhteessa. Kumppanin erilaiset tavat tehdä asioita on ihan helvetin ärsyttävää. Ne pitää muuttaa. Vahvempi muokkaa heikompaa parisuhteessa ja lopulta heikommasta on tullut vahvemman klooni, jolta on viety kaikki omat tavat, kaikki omat mielipiteet, kaikki itsenäisyys ja koko persoonallisuus. Kumppani on muuttunut koiraksi, jolta on leikattu pallit.  Tai sitten se on muuttunut marionetti-nukeksi, jonka jokaista liikettä toinen ohjailee. Näyttäkää minulle parisuhde, jossa kumppanit empimättä arvostavat toisiaan ja toistensa erilaisuutta, niin minä näytän teille välähdyksen jalkapallon mm-kisoista, jossa Suomi on mukana.

Eikö olisi parempi.

Eikö maailma olisikin kauniimpi ilman parisuhteita. Ihmiset onnellisempia ja värikkäämpiä. Eikö olisikin ihana kuolla yksin. Kuolinvuoteella katsoa elämäänsä taaksepäin. Katsoa vihkoaan, johon on merkinnyt kaikki kaatonsa. Muistella iltoja, kun sai valita tv-kanavansa ihan itse. Muistella sitä ihanaa vapautta, kun oli vastuussa vain itsestään.
Eikö olisikin ihana kuolla yksin, ilman että kukaan kyselee kuolinvuoteen äärellä yhtään mitään.

http://www.youtube.com/watch?v=dzOnuxXPkf4

http://www.youtube.com/watch?v=KKGs_kFRZBc

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti