maanantai 21. huhtikuuta 2014

VUOSI PARISUHTEESTANI

Viikko 16


Avioliiton lyhyt oppimäärä.


Hyvät oppilaat. Tämän luennon aiheena on avioliitto. Mitä tarkoittaa avioliitto? Wikipedia määrittelee avioliiton seuraavasti:

Avioliitto on määrämuodoin vahvistettu kahden ihmisen välisen tiiviin yhteiselämän muoto.[1] Avioliiton osapuolia kutsutaan aviopuolisoiksi eli puolisoiksi.[2]
Suomen avioliittolain 1. §:ssä avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi liitoksi, joka vahvistetaan vihkimällä.[2]
Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien julistus sekä kansainväliset ihmisoikeussopimukset takaavat jokaiselle täysi-ikäiselle ihmiselle oikeuden mennä avioliittoon.

Lyhyesti tiivistettynä avioliitto on kahden ihmisen välinen vapaaehtoisuuteen perustuva liitto. Suomi rajaa vielä toistaiseksi avioliiton koskemaan pelkästään miehen ja naisen välistä suhdetta. Tätä kiihkouskonnollista ja ummehtunutta käytäntöä noudattaa Suomen tavoin muista Pohjoismaista, no ei mikään muu Pohjoismaa.

Mennään tilastoihin. Vuonna 2013 Suomessa solmittiin noin 25 500 avioliittoa. Samana vuonna avioerojen määrä oli noin 13 500. Lukujen suhde on häiritsevä. Vaikka avioliittoon julistettujen määrä olikin pienin kymmeniin vuosiin, niin se on vieläkin järkyttävän iso. Mitä nuo 25 500 paria oikein ajattelevat? Ensin suunnitellaan häitä ainakin vuosi. Rahaa laitetaan haisemaan ainakin kymppitonni. Sukulaiset pyyhkii silmäkulmiaan nenäliinan kulmaan kirkon etupenkillä. Papin edessä luvataan olla uskollisia kunnes kuolema erottaa. Kaavaa voisi muuttaa sen verran, että sanan kuolema voisi korvata sanoilla baaripano tai työkaveri. Häälahjaksi tulee kattiloita, jotka voisi jakaa jo samantien, niin eron hetkellä pakkaaminen olisi nopeampaa ja vältyttäisiin typeriltä riidoilta. Häähumun laskeuduttua alkaa arki. Ihmetellään, että mitä helvettiä, kiiltokuva onkin vain ihan tavallinen kuva, jonka pinta on kuorrutettu kimalteilla, jotka leijailevat pois kuvaa heiluttaessa ja jäljelle jää vain pelkkä kuva. 13 500 paria järkyttyy eniten. He haluavat uuden kiiltokuvan. Kimalletta perkele, huutaa eilinen sulhanen ja morsian lipsuvilla suksillaan. Pelkkä kuva ei riitä. Mainoksessa luvattiin enemmän. Vaahtokarkkia, kuohuviiniä ja kermavaahtoa lupasi photoshopattu morsian helsinkiläisen mainostoimiston luomassa mainoksessa. Tulee maksalaatikkoa ja janssoninkiusausta. Kolme päivää sitä jaksaa, kunnes ovikello soi ja ovella seisoo vaahtokarkkiasuun sonnustautunut Jumalhahmo, joka suklaisella äänellään tarjoaa salmiakkia. Helsinkiläisen mainostoimiston vuoden mainokseksi valittu Amor Amor- mainos alkaa pyöriä mielessä. Kierros alkaa alusta. Ensin pääsee luvuksi avioliittotilastoon ja vähän myöhemmin avioerotilastoon. Se on sitä luonnon kiertokulkua. Kattiloita on jo niin paljon, että osa valuu kaapeista yli. Sukulaiset eivät kolmannella kerralla tule enää eturiviin ja liikutuksen kyyneleet ovat vaihtuneet vitutukseksi.

Tilastot kertovat, että ensimmäinen avioliitto päättyy eroon yli neljänkymmenen prosentin todennäköisyydellä. Toinen avioliitto päättyy eroon enää kolmenkymmenen prosentin todennäköisyydellä. Jos oletetaan, että käyrä jatkuu tasaisena, niin seitsemäs avioliitto päättyy viimein vasta kun kuolema meidät erottaa ja siihen lienee suurin syy se, että avioliitto solmitaan 83-vuoden iässä. Rakkaudella ei näiden asioiden kanssa ole mitään tekemistä. Yli kahdeksankymppisenä ehkä on jo niin valveutunut, että ei enää usko mainostoimistojen valheisiin.

Vanhempi konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen vastasi hänelle esitettyyn kysymykseen halusta mennä naimisiin, että 37 vuotta poliisina on opettanut hänelle, että avioliitto ja alkoholi ovat kaksi suurinta syytä kutsua poliisipartio paikalle. Lisäksi hän sanoi, että jos hän päättää mennä joskus naimisiin, niin hän menee mieluiten jonkun leskinaisen kanssa, jolla ei ole enää suuria kuvitelmia. Hänen työparinsa sanoi siihen, että hän ei ainakaan halua kenenkään leskinaisen toiseksi mieheksi, johon Artturi Sakari totesi, että mielummin toiseksi kuin ensimmäiseksi.

Hyvää alkavaa hääkesää kaikille. Rohkeasti vain. Jos ei veikkaa, ei voi voittaa.

tavaramarkkinat-kevät
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti