lauantai 14. kesäkuuta 2014

VUOSI PARISUHTEESTANI


Viikko 23


Rakkaudella jalkapallo.


Muutama ilta sitten Sao Paulossa Brasiliassa avauspotkaistiin jalkapallon mm-kisat. Ennen avauspotkua järjestävät laskivat stadionin ylle kolme rauhankyyhkystä. Kyyhkyset räpiköivät hädissään etsien ulospääsyä stadionilta. Brasilian poliisi oli valmiina ampumaan rauhankyyhkyset alas jos kyyhkyt olisivat jääneet pitkäksi aikaa pörräämään kentän ympärille. Siinä ne olisi sitten maanneet raatoina maalinkulmalla. Rauhankyyhkyset. Heidän onnekseen rauhankyyhkyt törmäsivät itse stadioninrakenteisiin ja kuolivat. Poliisi pääsi keskittymään varsinaiseen tehtäväänsä, häätämään köyhiä pois kaupunkikuvasta. Ennen mm-kisoja poliisivoimat hyökkäsi mellakkavarusteissa Faveloihin ja häätivät ihmisiä pois kodeistaan kisojen tieltä. Tämä sotii kaikkea sitä vastaan, miksi rakastan jalkapalloa ja kirjoitan tässä rakkaudentunnustustani lajille.

Rakastan jalkapalloa ja varsinkin joka neljäs vuosi järjestettäviä mm-kisoja. Kansainvälisen jalkapalloliiton silmitön ahneus ja korruptuneisuus ei saa rakkauttani hälvenemään. Kovasti he sitä yrittävät. On sietämätöntä, että Brasiliassa, jalkapallon kehdossa, hyökätään asuinalueille, josta ovat lähteneet maailman parhaat jalkapalloilijat maailmalle. Minun rakkauteni jalkapalloon on lähtenyt juuri siitä ajatuksesta, että se on antanut tasa-arvoiset lähtökohdat kaikille nousta huipulle. Ei ole tarvittu kuin pallo ja senkin korvikkeena juuri kyseisissä brasilialaisissa faveloissa on käytety täytettyä sukkaa. Minulle jalkapallo ei edusta ylikalliita stadioneita, joihin myydään lippuja hinnoilla, että niihin pääsee vain valkoinen yläluokkainen eliitti. Minun jalkapalloni yhdistää ihmiset eivätkä erota heitä. Minulle jalkapallo merkitsee tunnetilaa, joka näkyi brasilialaisten pelaajien katseissa heidän odottaessaan stadiontunnelissa pääsyä kentälle torstaisessa avausottelussa Brasilia- Kroatia. Minulle jalkapallon merkitys näkyy kyyneleissä heidän silmissään jo ennen kuin he astuivat stadionille. Minulle jalkapallo on maailmaa yhdistavä voima. Tunnetila, intohimo ja yhteisöllisyys. Kauppamiehet tukehtukoon seteleihinsä yrittäessään raiskata jalkapallon ylevintä aatetta.

Intohimo. Intohimoa on vaikea selittää. Toisille se on puutarhanhoitoa, toisille auton tuunausta, toisille tanssia. Usein toisen ihmisen intohimo näkyy toiselle ihmiselle järjettömyytenä. Miten helvetissä se jaksaa kykkiä tuolla kukkapuskassa koko illan. Intohimo ei ole järjellä selitettävissä. Jos intohimon järkeistäisi, niin ei katsoisi televisoista jalkapallo-ottelua, joka kestäisi yli yhteen yöllä, vaikka kello soittaa aamulla 5.40. Intohimo näkyy väsymyksellä kasvoilla. Heräsin perjantaina 5.40 neljän tunnin yöunien jälkeen. Väsytti. Olin onnellinen. Jalkapallon mm-kisat on intohimoni. Tuhlaisin arvokasta elämääni ajattelemalla järkevästi. Voisin jättää pelin katsomatta ja valita kunnon yöunet. Voisin lakata elämästä. Voisin tukahduttaa intohimoni. Piilottaa itseni. En tee sitä, intohimo on elämää kannatteleva voima. Intohimon tilassa järki siirretään syrjään ja eletään vihdoin vailla tukahduttavia rajoituksia. Ihminen, joka vähättelee toisen ihmisen intohimoa ja pienentää sitä kritisoimalla, on sietämätön ihminen, josta tulee välittömästi päästä eroon. 

"Kaikki, minkä olen oppinut filosofiasta ja moraalista, olen oppinut sen jalkapallokentältä."
Näin on sanonut kirjallisuuden Nobelin voittanut Albert Camus. Jalkapallokentältä voi ottaa oppia myös parisuhteeseen. Yksi ottelu voi sisältää kaikki parisuhteen osatekijät. Ensin on yhteiset pelisäännöt, joita noudatetaan. Pitää olla hyvä pelisilmä, ottaa joukkue huomioon ja kun paikka annetaan, iskeä maali ja nauttia maalin jälkeisestä euforiasta. Välillä tulee sääntörikkomuksia. Saa keltaisen kortin, varoituksen. Oikein pahoissa rikkomuksissa näytetään punaista korttia, ulosajoa. Välillä vaihdetaan joukkuetta. Välillä paikalle tulee brasilialainen poliisi, joka ampuu kovilla, kun on hyvien ihmisten tiellä.

Rakas vaimoni, tänään tulee kolme ottelua. Ensin Kolumbia- Kreikka, sen jälkeen Uruguay- Costa Rica ja yöllä varsinainen helmi Italia- Englanti. Varoitan, olen intohimon tilassa ja se ei tällä kertaa kohdistu sinuun. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että en suhtautuisi sinuun intohimoisesti. Kyllä minä suhtaudun. Joskus asiat pitää vain laittaa tärkeysjärjestykseen. Jalkapallon mm-kisat on vain joka neljäs vuosi. Sinä olet toivottavasti koko loppuelämän. Kestät varmaan sen, että siirrän sinut hieman syrjään seuraavaksi kolmeksi ja puoleksi viikoksi. Puspus. Voi vaikka käydä hakemassa minulle muutaman belgialaisen olusen.

Tänään lapsi herää Rio de Janeirolaisessa Favelassa. Hän laittaa repaleiset kenkänsä jalkaan, ottaa pallon patjansa vierestä ja lähtee potkimaan sitä ränsistynyttä rakennusta vastaan. Sitä on jalkapallo. Sitä on intohimo. Sitä on rakkaus.

roots bloody roots


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti